COVID-19 – Ejendomsmarkedet i Berlin

Coronavirusset har været håndteret fornuftigt i Berlin og i Tyskland. Støttepakker til erhvervslivet sikrer likviditet til blandt andet husleje.

Tyskland og herunder Berlin har været ramt af COVID-19 på omtrent samme niveau, som vi har oplevet det i Danmark, og reaktionen var en hurtig nedlukning i midten af marts for at begrænse smittespredningen. En langsom genåbning blev sat i gang i slutningen af april. Eftersom EgnsINVEST er ansvarlig for driften, ledelsen og udviklingen i to selskaber, som ejer ejendomme i Berlin, EgnsINVEST Ejendomme Tyskland A/S og EgnsINVEST Tyske Ejendomme A/S, har vi naturligvis fulgt nøje med i udviklingen af COVID-19, hvordan pandemien er blevet håndteret, og hvilke ressourcer Bundesregeringen og regeringen i delstaten har sat ind for at holde hånden under erhvervslivet.

Hjælpepakker til erhvervslivet
Nedlukningen har i Tyskland og herunder Berlin affødt flere støttepakker på både føderalt- og lande-niveau, som skal hjælpe erhvervslivet igennem krisen. For eksempel har virksomheder i Berlin med maksimum fem ansatte kunnet søge op mod 14.000 euro i direkte støtte over tre måneder til dækning af faste driftsomkostninger, herunder husleje. De optil 9.000 euro er kommet fra Bund, mens delstaten Berlin har tilføjet yderligere 5.000 euro oveni pakken. Denne støtte skal ikke betales tilbage. Udover direkte støtte har virksomhederne kunne søge statsgaranterede lån som for de mindre virksomheder kan dække op mod 90% af risikoen over for egen bank.

 

Selskabet har været i dialog med erhvervslejerne om støttemulighederne og stillet krav om, at disse bliver udnyttet. Grundet det massive ansøgningspres har det dog taget tid at få støttemidlerne udbetalt, og det betyder, at enkelte erhvervslejere ikke har haft likviditet til at betale deres leje. Selskabet er i løbende kontakt med lejerne og forventer, at den resterende leje også bliver betalt.